Image

Szellőzőrendszerek tisztítása

A tisztítási tevékenység nem igényel a megrendelő részéről nagy előkészületeket. A szellőzőrendszer megfelelő pontjain szerelőnyílásokat alakítunk ki. Ezeken a nyílásokon kerül bevezetésre bevezetésre a tisztítóspirál, illetve a nagyteljesítményű HEPA szűrőkkel ellátott légszívó csöve. Az oldalágak leválasztása után megtörténik a tisztítás művelete.

54/2014. (XII. 5.) BM rendelet Országos Tűzvédelmi Szabályzat változása

Hatályos: 2020. január 22.

98. Szellőztetés 196. §

(1) Olyan tevékenység, amelynek végzése során robbanásveszély alakulhat ki, csak hatékony szellőztetés mellett végezhető.

(3) A szellőztető rendszer nyílásait eltorlaszolni tilos.

(5) A 14 méternél magasabban lévő legfelső használati szinttel rendelkező lakóépület központi szellőző rendszerét, valamint melegkonyhás vendéglátó hely és melegkonyhás vendéglátó üzlet szellőző, szagelszívó rendszerét a gyártó által meghatározott rendszerességgel, annak hiányában lakóépületben 4 évente, melegkonyhás vendéglátó hely és melegkonyhás vendéglátó üzlet esetében évente tisztítani, és annak elvégzését írásban igazolni kell.

Egészségügyi kockázat

A nem rendszeresen tisztított szellőzőkben ideálisak a körülmények a baktériumok, gombák, egerek, patkányok szaporodásához. A levegő áramlásával a spórák, baktériumok bekerülnek az emberi szervezetbe, betegségeket (allergia, asztma, legionellózis) idézve elő. Az alkalmazottak többet, hosszabb időre mennek egészségügyi szabadságra.

Közérzeti kockázat

Az ember levegőszükséglete napi 20-22 m3. A rossz minőségű levegő allergiát, rekedtséget, rossz közérzetet okoz. Csökkenti az adott területen dolgozó személy teljesítőképességét.

Tűzveszély

Az összegyűlt por, olaj táplálják az égést. A járatokban felgyülemlett por miatt a tűz futótűzként terjed főleg, hogy folyamatos huzat is elősegíti a gyorsabb terjedést. Az ilyen rendszerekben keletkezett tűz számtalan, főleg panelházi tűzeset kialakulásának és gyors tovább terjedésének okozója.

Energia felhasználás

A folyamatos légáramlást ventillátorok biztosítják. Ezek megfelelő működése alapvető követelmény. A kialakult szennyeződések miatt egyre nagyobb terheléssel működnek. Kialakulhat eltömődés, keresztmetszet csökkenés, galacsinok formájában kialakult akadályok nem csak idő előtti meghibásodást okoznak, hanem jelentős többlet energiafelhasználást is.

Hogyan történik?

Először állapotfelmérést végzünk a szellőzőrendszeren. A felmérésre a rendszer megbontása nélkül, a szellőzőnyílásokon keresztül, endoszkópos vagy kémlelőnyílás vágásával kerül sor. Dokumentáljuk a csőrendszer belső falain lerakódott szennyeződéseket, majd az állapotfelmérés eredményét átadjuk. Ez a felmérés nem jár semmilyen kötelezettségvállalással a Megrendelő részéről.

Kérjen árajánlatot!

Search